ISTANBUL

Izleti i posete:

●“Dolmabahče palata, krstarenje Bosforom, Egipatska pijaca”

●“Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija ”

4 dana (3 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelu kategorije 4*) – avionom

Polazak: 11. decembar / povratak: 14. decembar 2018.

 

 

Izuzetno povoljan geostrateški položaj Istanbula, koji leži na dva kontinenta i Bosforskom moreuzu – od davnina prometnom međunarodnom plovnom putu – čini ga jedinstvenim na planeti i teško uporedivim sa bilo kojom svetskom metropolom. Istanbul se ubraja u red najznačajnijih antičkih gradova na evropskom tlu a uz to, i u one retke koji su podignuti na sedam brda, kojima se pripisuje večnost kao Rimu, Jerusalimu, Lisabonu… Šesnaest vekova u kontinuitetu od 330. do 1923, bio je prestonica tri carstva i pozornica krupnih političkih i društvenih zbivanja, u kome su nastala veličanstvena zdanja i spomenici – simboli moći Vizantijskog i Otomanskog carstva. Uz Aja Sofiju, Top Kapi i Plavu džamiju, svakako najčuvenije među njima, i mnoge druge građevine u istorijskom jezgru grada – bedemi, džamije, crkve, trgovi, medrese i hamami – proglašeni su delom svetske kulturne baštine, pod zaštitom UNESCO-a.

 

Program putovanja:

1.dan (utorak) BEOGRAD – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 07.00 sati. Poletanje za Istanbul u 09.00 sati (let TK 1082). Dolazak u Istanbul u 12.40 sati po lokalnom vremenu. Transfer do hotela i smeštaj. Odlazak na informativno razgledanje grada pešice, Trg Taksim i okolina. Slobodno poslepodne. Noćenje.

2.dan (sreda) ISTANBUL Doručak. Odlazak na celodnevni fakultativni izlet: poseta palate Dolmabahče – poslednjeg sedišta sultana; krstarenje Bosforom i Egipatska pijaca. Palata Dolmabahče je sagrađena po nalogu Sultana Abdulmedžida I, kao simbol približavanja turske imperije Evropi pa stilom podseća na evropske dvorce, pre svega Luvr i Bakingemsku palatu. Sultan je preselio svoje sedište iz Topkapi palate u ovu palatu, u kojoj je 1938. godine umro Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske. Krstarenje Bosforom u trajanju od oko 90 minuta je idealna prilika da se vidi grad sa mora. Obilazak se završava odlaskom na čuvenu Egipatsku pijacu, gde se mogu videti ili kupiti razni začini, čajevi ili tipični suveniri. Noćenje.

3.dan (četvrtak) ISTANBUL Doručak. Celodnevni fakultativni obilazak grada: Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija. Aja Sofija, posebno poznata po svojoj masivnoj kupoli, je primer vizantijske arhitekture. Nekada je bila najveća hrišćanska crkva na svetu, potom je pretvorena u carsku džamiju a sada je muzej. Topkapi palata je bila glavna rezidencija svih osmanskih sultana skoro 400 godina, kada je odlučeno da se sedište premesti u novoizgradjenu palatu Dolmabahče. Izgradjena je po naredbi sultana Mehmeda II sa ciljem da se napravi vizantijski Konstantinopolj. Bila je srce osmanskog carstva i iz nje su vodjeni državni poslovi, a zbog svog značaja kao najboljeg primera kompleksa palate iz osmanskog perioda, uvrštena je na listu svetskih baština pod zaštitom UNESCO-a. Plava džamija je dobila naziv zbog 20 000 plavih pločica koji prekrivaju unutrašnjost kupole, inače je jedina džamija od preko 500 džamija u Istanbulu sa šest minareta. Noćenje.

4.dan (petak) ISTANBUL – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do transfera na aerodrom. Poletanje za Beograd u 19.45 sati (let TK 1083). Dolazak u Beograd u 19.30 sati.

 

 

CENA PUTOVANJA PO OSOBI

POLAZAK

HOTEL

CENA PO OSOBI

DOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU

11. decembar

RAMADA GRAND BAZAAR 4*

239 EUR

85 EUR

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: avionski prevoz na relaciji Beograd – Istanbul – Beograd (prevoznik Turkish Airlines), smeštaj u hotelu kategorije četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (3 noćenja sa doručkom), transferi autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma u Istanbulu prema programu, pešačko razgledanje grada, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja.

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: aerodromske takse (oko 108 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarima), fakultativni izleti, ulaznice na lokalitetima i posete, međunarodno zdravstveno putno osiguranje.

 

SMEŠTAJ

Hotel Ramada Grand Bazaar 4*, http://ramadaistanbulgrandbazaar.com/

Idealno lociran hotel, u srcu starog centra grada, na pešačkoj udaljenosti od Velikog Bazara, Aja Sofije, Plave džamije i Topkapi palate. Sve sobe imaju kupatilo sa fenom, SAT TV, sef, minibar i wi-fi.

Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela.

 

FAKULTATIVNI IZLETI

Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Dolmabahče palata, krstarenje Bosforom i Egipatska pijaca”. Cena: 50 evra. U cenu je uključena ulaznica za Dolmabahče palatu, krstarenje , transfer i usluge vodiča.

Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Aja Sofija, Topkapi palata, Plava džamija, Hipodrom, Kapali čaršija”. Cena: 50 evra. U cenu su uključene ulaznice za Aja Sofiju i Topkapi palate, kao i transferi i usluge vodiča.

Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Istanbulu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene.

 

VAŽNE NAPOMENE

Potrebno je najmanje 20 putnika za realizaciju ovog putovanja.

Uz blagovremeni upit, postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnim sobama uz doplatu.

 

USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu za efektivu banke INTESA, na dan uplate. Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju, uplaćuje se akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja.

Plaćanje može biti:a) gotovinom, b) čekovima, c) uplatom na račun ili d) platnim karticama (Visa, Master, Maestro i Dina).

 

 

OPŠTE NAPOMENE 

Organizator zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, izmene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. ● U okviru razgledanja gradova ili lokaliteta navedenih u programima putovanja nisu predviđene posete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno.

 

Uz program važe opšti uslovi putovanja organizatora