Za većinu zemalja preko kojih putujete tranzitna viza nije potrebna ukoliko ne napuštate tranzitnu zonu unutar aerodromskog terminala

Vizni režim Sjedinjenih Američkih Država je veoma strog i to se posebno ogleda kod tranzitnih putnika

Vizni režimi razlikuju se od zemlje do zemlje i zavise od nacionalnosti osobe koja putuje. Pravilo je da bi putnici morali samostalno da se raspitaju o viznom režimu zemlje u koju putuju, ali i zemalja preko kojih putuju, a mi ćemo Vam ovom prilikom predstaviti viznu situaciju za građane Republike Srbije.

Građanima Republike Srbije od 19. decembra 2009. godine više nije potrebna viza da bi putovali u zemlje šengenskog prostora. Bilo da je u pitanju poslovno ili turističko putovanje, ili stručno usavršavanje, građani Srbije sa biometrijskim pasošem mogu slobodno da putuju u ove zemlje.

Tranzitne vize su neophodne u nekim zemljama. Za većinu zemalja preko kojih putujete, tranzitna viza nije potrebna ukoliko ne napuštate tranzitnu zonu unutar aerodromskog terminala. Putnici koji će na tranzitnom aerodromu provesti više vremena u većini zemalja mogu napustiti tranzitnu zonu kako bi obišli grad, naravno, uz posedovanje tranzitne vize. U tom slučaju oni prolaze kroz pasošku i carinsku kontrolu i moraju posedovati validnu dokumentaciju za ulazak u zemlju tranzita.

Zemlje Evrope za koje nije potrebna viza: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.

Najčešće tranzitne zemlje:

Rusija

Građanima Srbije nije potrebna tranzitna, ni boravišna turistička viza za boravak u Rusiji do 30 dana, tako da je prilikom tranzita moguće napustiti tranzitnu zonu i aerodrome.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Tranzitna viza nije potrebna ukoliko putnici ne napuštaju aerodrom. Emirati prodaju turistički paket koji obezbeđuje vizu za boravak do 96 sati, za sve putnike koji putuju tranzitno preko Dubaija i žele da se zadrže u Dubaiju.

Turska

Putnici zemalja Bivše Jugoslavije mogu slobodno tranzitirati preko Istanbula, a za boravak do 90 dana nije potrebna ni boravišna viza.

Velika Britanija

Putnici koji putuju u SAD, Kanadu, Australiju i Novi Zeland ne moraju da poseduje tranzitnu vizu, dok je za ostale zemlje sa tranzitom u Velikoj Britaniji neophodna.

Sjedinjene Američke Države

Vizni režim Sjedinjenih Država je veoma strog i to se posebno ogleda kod tranzitnih putnika. Putnici koji iz Srbije putuju na Karibe, u Latinsku Ameriku ili Kanadu mogu imati tranzit na nekom od američkih aerodroma. Tranzitna viza je obavezna ne samo u slučaju da putnik mora da preseda na nekom od aerodrome SAD-a, već i kada avion ima planirano tehničko sletanje na američkoj teritoriji.

Kanada

Građani Srbije koji putuju u SAD pored regularne vize za SAD moraju pribaviti i tranzitnu vizu za Kanadu ukoliko presedaju na tlu Kanade. Ova viza se dobija po identičnoj proceduri kao i privremena boravišna viza.

Zemlje Šengenske zone

Državljanima Srbije nije potrebna viza za tranzit preko aerodroma koji se nalaze u zemljama Šengenske zone: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska.