Tunis

Tunis je glavni grad istoimene države i broji oko 800.000 stanovnika. Grad se nalazi na jezeru Tunis, a noviji deo grada izlazi na zaliv Tunis.
Nedaleko od Tunisa nalazi se nekadašnja feničanska prestonica Kartagina. U doba dinastije Hafsida grad je doživljavao svoj vrhunac i bio je jedan od najrazvijenijih islamskih gradova. Grad je bio pod opsadom Turaka od 1534. godine, a Francuzi su ga osvojili 1881. godine i tu ostali do nezavisnosti Tunisa 1956. godine. Podignut na temeljima feničanskog naselja Tunes, Tunis je u 8. veku bio drugi po veličini grad Afrike. Nagađa se da je grad osnovan 808. godine.
U gradu se nalazi i stara džamija, podignuta početkom 8. veka. Džamija El Zituna je nazvana po maslinovom drvetu i poznata je kao prestižni univerzitet i centar okupljanja vernika. Grad je poznat i po ostacima zidina iz 11. veka i drevnoj Medini koja je pod zaštitom UNESCA. Medina je smeštena između monumentalnih kapija, istočne Kapije mora i severne kapije koja je poznata kao Bab Sadun. U Medini se nalazi još nekoliko džamija. U starom delu grada nalazi se još trinaest džamija, nastalih u različitim periodima. Pored pomenute i najveće El Zitune u središtu starog urbanog dela grada, arhitektonski je posebno zanimljiva džamija Sidi Jusuf, prva turska džamija sa oktogonalnim minaretom. Souk je u Medini deo poznat kao čaršija – prepoznatljiv po krivudavim ulicama u kojima su smeštene radnje, prodavnice i suvenirnice.
Kako se grad razvijao postajao je i sve lepši. O njegovoj istoriji svedoči i arhitektura pa je Tunis prepoznatljiv po mnogobrojnim spomenicima i kućama. Najpoznatija kuća je arapska kuća Dar Husein. Nekadašnje palate Dar ben Abdulah i Dar Otoman koje su pripadale bogatim trgovcima danas su pretvorene u nacionalne muzeje. Poznata je i palata berberske dinastije Hafsida koja se izdvaja prelepim dekoracijama tavanica, kupolom i ukrašenim zidovima. Danas je ovde arheološki muzej.
Avenija Habiba Burgiba je jedna od najprometnijih u Tunisu. Ime je dobila po dugogodišnjem predsedniku države i u njoj se nalazi veliki broj hotela, državnih institucija, katedrala i poznati tuniški sat visok 35 metara. Paralelno sa njom se nalazi ulica Jugoslavija.
Restorani / Kafići / Noćni život
Hedonisti će u Tunisu pronaći veliki broj jeftinih ali jako dobrih restorana u kome mogu probati tunišku kuhinju. Najpoznatiji restorani su Dar El Jeld, restoran El Walima, restoran Dar Belhadj i restoran Le Comptoir De Tunis.
Shopping / Marketi
U starom delu grada nalazi se čaršija sa puno kujundžijskih radnji, prodavnica sa suvenirima i zanatskih radnji. Ovde možete pazariti tepihe, nakit, začine i čajeve, keramiku, grnčariju i različite statue od stakla i kamena.
Ostale aktivnosti
Bizerte je veliki grad koji je izgrađen i uređen po uzoru na evropske gradove. Nalazi se na severu zemlje i ima oko 100.000 stanovnika. Sa obe strane grada nalazi se nekoliko jako lepih plaža, a grad je i odličan primer stare islamske arhitekture. Temperatura u gradu je znatno niža u odnosu na ostale gradove u Tunisu.
El Džem je grad koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje i poznat je po rimskom koloseumu koji je treći najveći na svetu. Današnji grad sagrađen je na lokaciji gde se nekada nalazilo punsko naselje i osim koloseuma grad je poznat po još nekoliko impresivnih rimskih građevina. Glavne atrakcije su Afrička kuća i gradski muzej.

Sus je grad u Tunisu, treći po veličini. Ovo poznato turističko mesto osnovali su Feničani u 9. veku pre nove ere. Tokom vladavine Hanibala Sus je korišćen kao glavna mornarička baza. Danas je Sus važan administrativni centar zemlje, univerzitetski grad i jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja. Od glavnog grada Tunisa udaljen je 140 kilometara.
Centralno mesto u gradu zauzima tvrđava Medina poznata po lavirintu ulica u kojima se nalaze zanatske radnje. Zaštićena je od strane UNESCA kao važno istorijsko dobro. Osim zanatskih radnji ovde se nalazi i veliki broj čajdžinica i radnji sa suvenirima i začinima.
Medina je izgrađena u 13. veku i služila je za odbranu od osvajača. U ovom starom gradskom jezgru nalazi se tradicionalna trgovačka četvrt, po čemu je tvrđava i poznata. Širom grada postoje i dobro očuvane katakombe i mermerni grobovi još iz vremena ranih Hrišćana. U staroj gradskoj tvrđavi nalazi se i gradski muzej koji je poznat po lepoj kolekciji mozaika, statua, maski i drugih predmeta iz doba Rimske imperije i iz perioda kada su naseljavali ove prostore.
Plaže u Susu su prelepe, uređene, a more je dosta čisto i tirkizno plavo. Najposećenija plaža u gradu je Le pasha beach club. Dobro je opremljena i sređena, a na njoj je nalazi i nekoliko barova. Osim sunčanja i kupanja ovde se možete okušati u skijanju na vodi, vožnji gusarskim brodom ili paraglajdingu. Plaža Bou Jaafar se nalazi u blizini Medine. Mirna je, bez talasa i velike gužve pa je idealna za porodice sa malom decom. Malo severnije nalazi se plaža Las Vegas koja je poznata po velikim talasima pa je pravi raj za ljubitelje surfovanja.
Kantaoui Beach se nalazi u zalivu Hammamet i ovo je jedna od najpopularnijih plaža zbog tirkiznog mora i belog peska. U blizini nje nalazi se veliki broj restorana i barova.
U blizini velike džamije nalazi se Ribat, jedna od najočuvanijih kula u Tunisu za koju se veruje da je izgrađena u 9. veku. Današnji glavni orijentir u gradu nekada je bio deo odbrambenog sistema i sa nje se pruža prelep pogled na Medinu, Veliku džamiju i gradsku luku.
Velika džamija je izgrađena 850. godine kada je imala dve kule koju su čuvale luku. Zanimljiva je i prepoznatljiva po spoljašnjim stepenicama koje vode od dvorišta do minareta. Džamija se nalazi u samom ulazu u Medinu i otvorena je od 8 ujutru do 14 časova. U Medini se nalazi i muzej Dar Essid u kome možete videti kako su nekada izgledale tradicionalne tunižanske kuće. Arheološki muzej nalazi se u kuli Kasbah. Osnovan je 1951. godine i u njemu su izložene kolekcije mozaika iz perioda od 1. do 6. veka. Jedan od najlepših mozaika na sebi sadrži čuvenu glavu Meduze.
Restorani / Kafići / Noćni život
Sus je poznat po uzbudljivom i dobrom noćnom životu ali i velikom broju restorana, kako internacionalnih tako i sa tradicionalnom tunižanskom kuhinjom. Obavezno morate probati jelo kuskus koje se pravi u najrazličitijim oblicima.
Kada je o provodu reč na raspolaganju su Vam mnogobrojne diskoteke. Najpoznatija i najveća na arfičkom kontinentu je diskoteka Living. Pored nje dobar provod zagarantovan je u klubovima Red Iguana i Samara, a za zagrevanje preporučujemo kafiće Tadž Mahal i bar Le pasha.
Ostale aktivnosti
U samoj unutrašnjosti Tunisa nalazi se grad El Džem koji je poznat po rimskom koloseumu, trećem najvećem u svetu. Nalazi se na pola puta između Susa i Sfaksa. Koloseum je sagrađen 238. godine i nalazi se u samom srcu grada, a u vreme prokonzula Gordijana, kada je sagrađen, korišćen je za borbe gladijatora i trke dvokolica.
Odavde se možete priključiti zaljubljenicima u džipove i otisnuti se u nezaboravnu vožnju džipovima ili kamilama po najvećoj pustinji na svetu, Sahari.

Hamamet je grad u Tunisu, jedna od prvih turističkih destinacija u ovoj zemlji. Nalazi se na jugoistočnom delu severnog poluostrva Kap Bon, u regionu Nabel. U gradu živi oko 50.000 stanovnika, a svake sezone ga poseti veliki broj turista. Grad je poznat po jasminu, zbog čega je i pun naziv grada Yasmine Hamamet.
Pre nove ere se na teritoriji ovog grada nalazio grad Piput koji je u 2. veku nove ere postao rimska kolonija. Kasnije, sa dolaskom Arapa dobio je ime Hamamet što znači kupatilo. U 13. veku izgrađene su gradske zidine, a u 15. veku Medina. U svojoj istoriji grad je bio i pod španskom i pod turskom upravom. Kada ste u Hamametu obavezno morate obići drevne ruševine Piputa, ali i Veliku džamiju sagrađenu oko 1500. godine.
Hamamet je danas moderno turističko mesto ali je uspelo da sačuva i deo svoje istorije. U gradu se nalazi puno bazara na kojima se prodaju tepisi, nakit, bakarni ornamenti i različite rukotvorine. Zbog plaža i lepog mora, istorije, luksuznih hotela i šopinga Hamamet još nazivaju i tuniškim Sen Tropeom. Najveći muzej islamske umetnosti u Tunisu nalazi se upravo ovde, u blizini arheološke lokacije Kairuan. U pitanju je muzej Rakvadu. Muzej Bardo je poznat po rimskim mozaicima. U gradu se nalaze i zidine iz 12. veka, Kašab.
Hamamet je poznat po zlatnim plažama. Glavna plaža nije obeležena i čitava zona je spojena u jednu veliku plažu. Ona je široka i sa puno mogućstva za vodene sportove. Voda je čista, mirna i plitka. Sve tuniške plaže su besplatne i javne, osim pojedinih hotelskih plaža.
Hamamet je savršeno polazište za obilazak mnogih zanimljivih mesta u okolini grada. Jedna od popularnijih ekskurzija je obilazak Duge, drevnog rimskog grada koji važi za najbolje očuvani rimski grad u severnoj Africi. Poznat je po hramu Minerve i od Hamameta je udaljen dva sata.
I noćni život ume da bude interesantan. Popularna mesta za izlazak su bar Sinbad, klub Menhetn i klub Havana, i bar Sidi Bou Hdid. Najpopularniji restorani su Chez Ashur i Viking.

Port el Kantaoui je udaljen 4 kilometra od Soussa. On je prvi planski građeni turistički centar koji osim prelepog mora i plaže svojim posetiocima nudi i pregršt restorana, kafića i butika. Osim toga, ovde se nalazi i veliki broj veoma uređenih hotela. Kompleks je sagrađen 1979. godine po ugledu na francusku rivijeru.
Grad predstavlja i pravi centar za zaljubljenike u golf ali i odličnu destinaciju za ljubitelje ronjenja i svih aktivnosti na vodi. Zbog dugačkih i uređenih plaža srpskim turistima je omiljena destinacija za odmor. Mesto se može pohvaliti i uređenom i velikom lukom i prelepim šetalištem punim zelenilom. U samoj marini nalazi se veliki broj kafića i restorana, a centar je čuvena muzička fontana.
Sa obližnjim Soussom je povezan lokalnim prevozom, a malo dalje nalazi se i Hergle, šarmantno berbersko selo koje je sačuvalo svoj nekadašnji izgled i u kome se nalazi nekoliko jako dobrih restorana. Osim golfa i ostalih aktivnosti i ovde možete iznajmiti i jahati kamilu. Postoje i organizovane shopping ture, a možete obići i ostatke drevne Kartagine ili provesti noć u Sahari.
Osim kurseva golfa na velikim golf terenima, po kojima je ovo letovalište poznato, Port El Kantaoui nudi mogućnost jahanja konja i kamila na plaži, kao i brojne šoping ture u gradovima u blizini.
Glavna plaža je peščana i proteže se severno od marine. Druga poznata plaža je Boujafar i nalazi se negde na pola puta između Port el Kantauia i Soussa. U svakom trenutku možete turističkim brodićima stići do malo zabačenijih plaža. Najpoznatije plaže su plaža hotela Hannibal Palace, a na 2 kilometra od grada nalaze se plaže Sol Selima i Melia El Mouradi.

Ostrvo Đerba nalazi se u Gabeskom zalivu na jugoistoku Tunisa. Glavni grad je Houmt, a aerodrom je od grada udaljen 8 kilometara. Jedno je od najpoznatijih tuniških letovališta. Još su o njemu pisali mnogi pesnici poput Homera i nazivali ga ostrvom sa 10.000 palmi. Poznato je po prelepim peščanim plažama, zalascima sunca od kojih zastaje dah i ekskluzivnim hotelima. Središte ostrva uspelo je da sačuva istoriju, a stari maslinjaci, domaćini i tradicionalna kultura ostaviće Vas bez daha. Đerba ima više od 300 sunčanih dana godišnje i popularna je tokom cele godine.
Na oko 8 kilometara od Houmt Souka nalazi se plaža Beach of 5000 years. Najlepše plaže nalaze se između mesta Aghir i El Kantara.
Glavni grad ostrva, Houmt Souk je poznat po zanimljivoj arhitekturi i džamijama. Obavezno posetite otvoreni bazar i simpatične male uličice u samom centru grada u kojima se kriju mnoge suvenirnice. Najbolji način da upoznate kulturu i tradiciju Đerbe je odlazak u Muzej narodne umetnosti. Najstarija sinagoga u severnoj Africi, El Ghriba, nalazi se u obližnjem El Rijadu. Veruje se da je Tora koja je tamo izložena najstarija na svetu. U gradu Guelala nalazi se i poznati Muzej folklora.
Poznata tuniška nacionalna jela poput salata i kuskusa možete probati u restoranima Haroum i restoranu de Ille, u samoj luci. Najpoznatiji restoran je Casino Djerba. U malim uskim ulicama u gradu nalaze se i mnogi kafići i restorani.

Skanes je mirno porodično letovalište koje se nalazi između Susa i Monastira, od koga je udaljen 7 kilometara. Ovo turističko mesto poznato je po prelepim peščanim plažama i dobrim hotelima.
Ovo mirno letovalište na obali Mediterana se može pohvaliti nizom odličnih hotela sa širokim plažama sa najsitnijim i lepim peskom. Mesto je jako mirno, porodično i idilično. Kada Vam dosade plaže Skanesa možete otići do obližnjeg Monastira. Ovo veliko turističko mesto, osim po lepim plažama i moru, poznato je i po Ribatu, tvrđavi iz 9. veka. Ovde je sniman kultni film Žitije Brajanovo. Možete posetiti i mauzolej Habiba Burgibe, prvog tuniškog predsednika. Odlazak u Saharu i obilazak grada Tunisa takođe su u ponudi agencija.
I Skanes i Monastir itekako mogu da se pohvale velikim shopping centrima, sa restoranima, kafićima i barovima. Najpopularniji restorani su Le Luster i El Hana.
Skanes je poznat po peščanim plažama koje se uglavnom nalaze u sklopu hotela duž njegove obale. Najpoznatije plaže su Sahara Beach, Neptunia i Rosa Beach. Velike su i uređene i imaju puno mogućnosti za različite aktivnosti na vodi, od paraglajdinga do skijanja na vodi. Obližnji Monastir se takođe može pohvaliti prelepim plažama, a posebno je interesantna glavna plaža. Na njoj je prvih 50 metara plićak pa je idealna za porodice sa malom decom.

Mahdia je malo turističko mesto koje se nalazi na uskom poluostrvu, južno od Monastira i jugoistočno od Susa. Ovaj šarmantni i mirni turistički gradić poznat je po tome što su se u njemu snimale neke scene iz filma “Engleski pacijent”. Osim po tome, Mahdia je poznata po predivnim plažama koje su smeštene severno od grada i dobrim hotelima.
Glavna znamenitost grada je gradska kapija Skifa el Kahla iliti Mračni prolaz. Kapiju su nekada pridržavale zidine koje su Španci srušili u 16. veku. Mali obalski grad poznat je i po burnoj istoriji. Grad je osnovan sa ciljem da se tu napravi baza za osvajanje Kaira. U 16. veku su ga osvojili Španci.
Glavna turistička atrakcija Medina je dugačka 1,5 km i na njenom kraju se nalazi svetionik Cap d’Afrique. U blizini njega nalazi se i Arheološki muzej. Medina je prepoznatljiva po uskim krivudavim uličicama u kojima su načičkane suvenirnice, kafei i male galerije. U glavnoj ulici koja nosi ime Avenija Burguiba nalaze se prodavnice i neki od najboljih restorana. Zanimljiva za obilazak je i tvrđava iz 16. veka, Bordž El-Kabir.
Glavna plaža Mahdie je lepa i dugačka, a uz samu obalu nanizani su najbolji hoteli. Na širokoj plaži nalazi se puno barova i restorana u kojima se možete skloniti od sunca. Ljubitelji skijanja na vodi i ostalih aktivnosti voleće ovu plažu upravo zbog puno mogućnosti za sportske aktivnosti.

HELIOS TRAVEL-POSREDNIK PUTOVANJA
Cene su informativnog karaktera. Za sve detaljnje informacije, kontaktirajte nas putem helios@heliostravel.rs ili telefonskim pozivom na +381 11 2759 373.