Turska

Turska, zvanično Republika Turska, transkontinentalna je zemlja koja se najvećim delom nalazi na Anadolijskom poluostrvu u zapadnoj Aziji i malim delom na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi. Istočna Trakija, deo Turske u Evropi, razdvojena je od Anadolije Mramornim morem, Bosforom i Dardanelima (skupno se nazivaju turskim moreuzima).Turska se graniči s Grčkom i Bugarskom na severozapadu, Gruzijom na severoistoku, Jermenijom, azerbejdžanskom eksklavom Nahčivan i Iranom na istoku, Irakom i Sirijom na jugoistoku, a ograničena je Crnim morem na severu, Sredozemnim morem na jugu i Egejskim morem na zapadu. Preko Crnog mora nalazi se Rumunija, Ukrajina i Rusija, a preko Sredozemnog mora Kipar, Liban, Izrael, Pojas Gaze (palestinske teritorije), Egipat i Libija, iako nijedna od ovih zemalja ne deli kopnenu granicu s Turskom. Istanbul je najveći grad u zemlji, dok je Ankara glavni grad.
Turska je geografski podeljena u sedam regija. To su: Mramorna regija, Egejska regija, Crnomorska regija, Centralna Anadolija, Sredozemna regija, Istočna Anadolija i Jugoistočna Anadolija. Ove regije se znatno razlikuju po vegetaciji i klimatskim uslovima.
Trakija se nalazi zapadno od Bosfora, na evropskoj strani zemlje. Na tračkoj strani reka Marica predstavlja granicu s Grčkom. Istočno od Bosfora nalazi se Mramorna regija. Mramorno more deli Evropu od Azije, te Egejsko more od Crnog mora. Na izlazu na Sredozemno more nalazi se tesnac Dardaneli dugačak 60 km. Na Bosforu se nalazi Istanbul koji je najveći grad u Turskoj. Ova brežuljkasta regija koja je privredno središte Turske prekrivena je šumama i grmovitim biljem. Poljoprivreda u tom području je naročito razvijena. Nedaleko od grada Bursa nalazi se planina Uludag koja je popularno turističko odredište.
U Egejskoj regiji je takođe vrlo razvijena poljoprivreda. Izrazito brdoviti krajolik proteže se uzduž zapadne obale od Čanakalea do Bodruma. Obalno područje je jedno od turistički najrazvijenijih u Turskoj. Uz čemprese i masline ovde se uzgaja i vinova loza. U ovoj regiji nalaze se mnogi gradovi iz starogrčkog razdoblja, kao npr. Troja, Asos, Pergam, Efez, Priena, Milet, Didima i Euromos.
Crnomorska regija zauzima severno obalno područje Turske. Ovu regiju karakteriše blaga i vlažna klima. Planinsko područje ove regije prekriveno je šumama. Na ovom vrlo plodnom tlu uzgajaju se čaj, duvan, kukuruz i lešnik.
Regija Središnje Anadolije obuhvata visoravan u unutrašnjoj Anadoliji. Ovde se nalazi slano jezero Tuz i planine visoke do 3.900 m. Na istoku se nalazi Kapadokija koja je poznata po zadivljujućim crkvama i boravištima u visokim planinskim predelima. Unutrašnjom Anadolijom dominiraju stepe, a to područje se smatra jednim od najsušnijih predela Anadolije. Zbog toga poljoprivreda u tom delu zemlje nije toliko razvijena. Klimu ove regije karakterišu vruća i suva leta s hladnim noćima. Zimi temperatura može pasti i ispod −20 °C.
Regija Sredozemnog mora proteže se od planina Taurus na severu do planina Amanos na istoku. U ovoj regiji pretežno se uzgajaju citrusi, banane, paradajza, kikiriki i pamuk.
Jugoistočna Anadolija je najstarija kulturna regija Turske. Proteže se od planina Taurus. Ovde se nalaze reke Eufrat i Tigar. Najzastupljenije poljoprivredne kulture su pšenica, ječam, vinova loza, masline i pistać.

Ovo malo selo i prelepa plaža nalazi se u provinciji Mugla, na jugozapadnoj obali Turske. Nalazi se 14 kilometara južno od Fethiye, u blizini planine Babadag.
Nacionalni rezervat prirode je zaštićen i zabranjena je izgradnja bilo čega u ovoj laguni. Plaža je mešavina šljunka i peska, a more je prelepe tirkizne boje. Plaža je naravno nagrađena plavom zastavicom za čistoću i uređenost.
Kristalno čista voda i bogat podvodni svet, sa puno stena i pećinica čine Oludeniz odličnim mestom za ronjenje. Ovo je i najpopularnija aktivnost ovde i lokalne agencije nude kurseve i iznajmljivanje opreme po povoljnim cenama.

Sa obalom od 52 kilometara Kemer je jedno od većih turističkih odmarališta u Turskoj. Ovo simpatično mesto nalazi se na obali Antalijskog zaliva, između prelepe borove šume. Kemer je relativno novo letovalište koje je nekada bilo malo ribarsko selo. Okružen čistim morem s jedne strane i divnim planinama sa druge strane, Kemer je idealno mesto za odmor i opuštanje na prelepim peščanim plažama.
Pretpostavlja se da je Kemer nekada bio likijski grad Idiros, poznat pod imenom Eski Koy. Danas se u Kemeru mogu obići ostaci antičkog grada Idrios, vizantijska crkva i Seldžuk – turski lovački dom.
Na mestu današnje regije Antalije nekada se nalazio grad Faselis, jedan od najvažnijih gradova zapadne Likije i trgovinski centar između Grčke, Azije i Egipta. Nakon što je grad počeo da bude siromašan u 11. veku, Seldžuci su ovde počeli da grade luke Alanja i Antalija. Danas Faselis ima tri luke: Severnu luku, Bitka luku i Zaštićenu luku. U njemu se nalazi hram boginje Atene ali i duge zanimljive ulice, kao i Hadrijanova plovna kapija. U gradu se mogu obići i ostaci rimskih kupatila, pozorišta i ostalih javnih zgrada tog doba.
U okolini se nalaze i brojne pećine, a najviše pažnje kod turista privuče Beldibi pećina koja se nalazi na visini od 25 metara iznad visine mora. Na zidovima ove pećine nalaze se slike majke boginje, ljudskih figura i slike životinja.
Kemer je letovalište sa prelepim šumama i planinama okolo i još lepšim plažama. Većina plaža u okolini nagrađeno je Plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Plaže su pokrivene prelepim peskom, na većini se nalaze kafići i restorani. Obe plaže Kemera imaju odlične uslove za bavljenje sportovima na vodi. Najpopularnije aktivnosti na vodi su parasejling, ronjenje i skijanje na vodi.
Ne tako udaljeno od Kemera je selo Cirali. Mesto je poznato po netaknutoj prirodi, obali dugoj 4 kilometra i prelepim skrivenim plažama. U blizini sela nalaze se i ruševine drevnog grada Olimposa. Ono po čemu je selo poznato je Lician put, pešačka staza duga 500 kilometara. Naziv je dobila po imenu civilizacije koja je nekada naseljavala ovo područje, a staza nije naivna jer je u nekim delovima strma. Našla se na listi Sunday Times-a kao jedna od 10 svetski poznatih staza za šetnju.
Restorani / Kafići / Noćni život
Kemer je poznat po finim restoranima. Najpoznatiji restorani u gradu su Ma Biche, Berker Ranch i restoran Park. Poznati su po elegantnom enterijeru i ukusnim turskim specijalitetima, ali i jelima ostalih svetskih kuhinja. Najukusnije morske specijalitete možete okusiti u restoranu The Fish&Fish. Još neki od restorana u Kemeru sa dobrom kuhinjom su restoran Leon, restoran Panorama, Casa La Luna, a najbolji kebab spremaju u Lavash Kebab House.
Kada je reč o noćnom životu u Kemeru ima dosta barova i nekoliko zanimljivih diskoteka. Za malo ozbiljniji provod možete otići do Antalije koja je vodeća po tom pitanju u ovom delu Turske. Klub Buda je jedan od najboljih u Kemeru, sa svetskim muzičkim hitovima i dobrim DJ-om. Najpoznatiji klub u Antaliji je Allys. Inferno je klub sa jako dobrom muzikom. Najveći klub u Antaliji je Club29, a ovo je i restoran preko dana. Jolly Joker Bar je klub sa rok muzikom.
Shopping / Marketi
Kemer je poznat po velikom bazaru koji se organizuje nedeljom. Tu možete kupovati suvenire, srebro, tepihe, tekstil, ručno pravljeni nakit i predmete, ali i sveže voće, povrće i ribu. Najpoznatiji market sa pristupačnim cenama je Dogugaraj. Najveći tržni centar u Kemeru je Migros, a u glavnim ulicama nalaze se mnogobrojni butici i zlatare.
Ostale aktivnosti
U blizini Kemera nalaze se neki od najlepših vodopada u Turskoj, Dodun i Koršunlu. Odličan izbor za beg u prirodu je reka Manavgat ili planina Taurus, gde se možete upustiti u avanturu pešaka sa vodičem ili džipom. Ovaj planinski venac se proteže od jezera Egirdir na zapadu do Eufrata i Tigra na istoku. Najviši vrh je Demirkauzik koji se nalazi na 3756 metara nadmorske visine. Na planini se nalaze i dva skijališta.
Kemer je od Antalije udaljen nekih sat i po vremena. Antalija je takođe smeštena u podnožju planine Taurus koja je pokrivena borovom šumom. Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. U istoriji gradom su vladali Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Postoji legenda o tome da je Atal tražio od svojih podanika da mu nađu najlepše mesto na celom svetu da na tom mestu osnuje grad. To mesto je danas Antalija. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe njene strane nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku, da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen. Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike…

Čanakale je grad i luka u Turskoj, u istoimenoj provinciji, na južnoj azijskoj obali Dardanela. Severni deo moreuza Dardaneli usmeren je ka Mramornom moru, a južni ka Egeju i Mediteranu. Nalazi se blizu drevnog grada Troje i drugi je grad u Turskoj koji se nalazi na dva kontinenta, pored Istanbula. Ranije je grad bio poznat pod imenom Kale-I Sultaniye, a Grci su ga nazivali Dardanelia.
Prvi stanovnici ovog područja živeli su pre 6000 godina ali o njihovom životu i navikama se jako malo zna. Prva naselja osnovana su u Kumteku i Troji. U 8. veku pre nove ere su ovo područje naselili Grci. U 7. veku regija pada u ruke Lidijana, a u 6. veku pre nove ere ovde vladaju Persijanci. Ova oblast je poznata po bitki koja se odigrala na poluostrvu Galipolju 1915. godine kada su ujedinjene francuske i britanske snage započele bitku u nameri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu na bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. U turskoj istoriji bitka je poznata pod imenom Bitka kod Čanakalea.
Na zapadnoj strani Dardanela, nasuprot Čanakalea, nalazi se zamak Kilitbahir, na evropskom delu. U blizini njega nalazi se i tvrđava Kale-I Sultaniye. Na azijskoj strani nalazi se tvrđava Čimenlik. Oba zdanja izgradio je Fatih Sultan Mehmed II 1463. godine u odbrambene svrhe jer se bojao da će Mlečani pokušati da zauzmu Carigrad.
U Arheološkom muzeju Čanakalea možete videti artefakte iz raznih ruševina u blizini grada, iz Troje, Asosa, Apolona i Tenedosa. Najznačajniji predmeti su obojeni sarkofazi iz Ahemenidovog carstva, a pored toga izloženi su i različiti bronzani i mermerni predmeti poput pribora, oružja, nakita i ostalih stvari koje su korišćene na ovom području. Pored njega možete posetiti Vojni muzej i Pomorski muzej.
Najpoznatiji spomenik u Čanakaleu je crvena statua Trojanskog konja. Korišćena je u filmu “Troja” iz 2004. godine. Nasuprot pristaništa nalazi se Sahat kula koju je sagradio Italijan Emilio Vitali 1897. godine. Sagrađena je od kamena iz Ajvalika. Na Trgu republike nalazi se veliki top koji se upotrebljavao u bitkama 1915. godine.
Najpoznatija plaža nalazi se na 15 kilometara od centra grada. U pitanju je Guzelyali plaža do koje lako možete stići gradskim prevozom. Plaža Kabatepe je poznata po prelepom moru i malo je udaljenija od grada – do nje se koristi trajekt koji kreće iz Eceabata, a vožnja traje nekih 25 minuta. U okolini Čanakalea nalaze se i prelepe plaže Zargana, Sivrice, Habbele, Liman, Dardanos i plaža Westest.
Restorani / Kafići / Noćni život
Veliki broj klubova nalazi se uz samo pristanište, a po dobrim barovima poznata je i ulica Barlar. Najpoznatija mesta sa rok muzikom su Hayal Kahvesi i Han Bar, a za ljubitelje popularne muzike tu su Depo i Lodos Bar. Najpoznatiji restorani su Sardalye, restoran Hasanaki, restoran Yalova i restoran Cevahir ev Yemekleri.
Ostale aktivnosti
Kada ste u Čanakaleu možete posetiti bojna polja Galipolja na kojima je 1915. godine Kemal Ataturk predvodio odbranu. Ova vojna operacija se kod Turaka zove Bitka kod Čanakala, u Americi je poznata kao Dardanelski pohod, a poznata je i pod nazivom bitka na Galipolju.
Najveća atrakcija ove regije udaljena je 30 kilometara od grada. Na brdu Hisarlik nalazi se Troja, grad kralja Prijama. Troja je stara više od 4000 godina i osnovao ju je Dardanov unuk Tros. Drevnu Troju pronašao je nemački arheolog Šliman 1870. godine.
Istorijski gradić Asos nalazi se 87 kilometar južno od Čanakalea. Gleda na Egejsko more i ostrvo Midili. Otkriven je 1879. godine i u njemu je živeo Aristotel, a grad je pominjan i u Homerovim delima. Danas se na ovom mestu mogu videti ruševine akropolja, gimnazije, teatra, agore, ali i crkva i Murat-hudavendigar džamija.
U severozapadnom delu Egejskog mora, na ulazu u Saroski zaliv nalazi se najveće tursko ostrvo, Gokceada. Njegova površina je 280 kvadratnih kilometara i poznato je po nestvarnim lepotama, velikom broju izvora pitke vode, manastirima, crkvama i džamijama. Plaže su uglavnom peščane, a najpoznatija na ostrvu je Pinarbasi. U blizini se nalazi i prvi podvodni park u Turskoj, Bluebay.

Sarimsakli se nalazi na obali Egejskog mora, u zapadnoj Turskoj. Gradić se nalazi u podnožju brda Đavolja trpeza, u regiji Ajvalik, a zbog njegovog položaja i vlažnosti vazduha od 0,5% nazivaju ga vazdušnom banjom. More Sarimsaklija je prelepo, posebno u maju i krajem septembra.
Nekada mali ribarski gradić danas je jedno od najpopularnijih turskih letovališta. O njegovom imenu postoji više objašnjenja. Prvo je da se veruje da naziv znači zemlja belog luka zbog toga što ova biljka ovde uspeva. Drugo verovanje je da je ime dobio po boji peska na plažama, tačnije po žutom pesku. Treće objašnjenje je da se nekada davno pastir iz ovog područja nesrećno zaljubio u plavu devojku, koju su roditelji sakrili u selu pored mora. Danima ju je pastir tražio i dozivao pa otud i poreklo naziva jer sarim znači plavuša, a reč sakli znači skriven. Sarimsakli se nalazi u regiji Ajvalik, zalivu i arhipelagu sa oko 30 prelepih ostrva. Ajvalik, glavni grad regije, nije puno veći od Sarimsaklija i izuzetno je zanimljiv za obilazak. Čitava regija je pod zaštitom države zbog prirodnih lepota. Nekada su ova područja naseljavali Grci i za sobom su ostavili maslinjake, plantaže pistaća, zanatske i trgovinske radnje, ali i pravoslavnu crkvu. Ona potiče iz 1913. godine, a u blizini se nalazi još starija crkva, Ayiu Athanasiu koja je sagrađena 1886. godine. Sarimsakli je poznat po jako lepim plažama. Pesak na plažama je od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašen za jedan od najboljih u svetu. Glavna plaža dugačka je 7 kilometara i široka je 100 metara. Osim nje u blizini su još 22 plaže, uglavnom u blizini hotela i kampova i sve ove plaže su javne. Šetališta pored plaža prepuna su prodavnicama, restoranima i kafićima.
Osim po prelepom moru i uređenim plažama Sarimsakli je i poznata vazdušna banja. Prijatan i svež vazduh koji dopire iz obližnjih borovih šuma i maslinjaka pogodan je za lečenje oboljenja disajnih organa. Vlažnost vazduha je ovde često samo 0,5% i zbog svoje blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi.
Restorani / Kafići / Noćni život
Restorani u Sarimsakliju su jako dobro uređeni, sa jako dobrom hranom. Ono što ćete primetiti je i da su domaćini jako ljubazni i naklonjeni turistima iz Srbije. U većini restorana se organizuju i proslave sa muzikom pa je tako dobar provod neizbežan. Najpoznatiji restorani su restoran Erdogan in Yiri Elif Lokantasi, restoran Mavi Deniz, restoran Sakligol, restoran Tik Mustafa nin Yeri, Guler i restoran Pasa Corba Salonu.
Najpopularnije diskoteke u Sarimsakliju su Babylon, diskoteka Casa nostra, CNN caffe bar, Sokak bar i Check point disco.
Ostale aktivnosti
U Sarimsakliju su jako popularne vožnje brodićem. Jedan od zanimljivijih je i odlazak do Holed Stona, koji se nalazi u moreuzu Dalian. Ovaj kamen zanimljiv je po tome što ima rupu u sredini kroz koju možete proći.
Bride rock je poznatija pod imenom Nevestina stena i nalazi se u blizini Sarimsaklija. Legenda o ovoj steni kaže da su se nekada momak i devojka voleli, uprkos protivljenju njihovih porodica. Naređeno je da se ljubavnici ubiju pa su oni pobegli i skrivali se dugo ispod velike stene. Nakon što su ih pronašli, stena se otvorila i njih dvoje su ostali u njoj. Otuda i naziv ove stene.

Belek je jedno od najsavremenijih odmarališta u Turskoj. Nalazi se u okrugu Antalija i od nje je udaljen 30 kilometara. Simbol grada je retka vrsta sove koja nastanjuje ove predele, a teritoriju grada nastanjuje i oko 30 endemskih vrsta biljaka i ptica. Belek je spoj drevnog i savremenog, sa prelepim plažama, prirodnim lepotama mora i planina, dobrim noćnim provodom i šopingom. Grad je poznat po mediteranskoj klimi, sa toplim i suvim letima i umerenim zimama.
U blizini Beleka nalazi se amfiteatar Aspendos. Izgradio ga je grčki arhitekta Zenon, smatra se oko 1553. godine. U istoriji su ga Seldžuci koristili kao karavan-stanicu. Pozorište je sagrađeno u brdu i dobro je očuvano, a moglo je da primi preko 7000 gledalaca. Ovde se svake godine, u julu i avgustu, održava Međunarodni festival opere i baleta. U prelepoj borovoj šumi u blizini Beleka nalaze se Kursunlu vodopadi, sa prelepom pećinom. Vodopad je jedna od pritoka reke Aksu.
Još jedno mesto vredno obilaska je Termesos. Smešten je na visini od 1000 metara iznad nivoa mora i pretpostavlja se da je grad napušten između 5. i 7 . veka. Mitski osnivač grada je Belerofont. Na ovom području živi veliki broj retkih životinja, a rastu i retke biljke. Danas se ovde mogu videti ostaci glavnog trga, teatra, hramova i starih rimskih kuća.
Na 20 kilometara od mora izgrađen je i antički drevni grad Perge. Ovo je bio jedan od najbogatijih i najlepših gradova tog doba, poznat po Artemidinom hramu. Ova turistička destinacija je danas u ruševinama i ovde se mogu videti ostaci pozorišta, hrama Artemide, crkve… Po legendi, Perge je posetio i sveti apostol Pavle u toku svog prvog misionarskog putovanja.
Belek ima jednu od najlepših plaža na turskoj obali. Odlikuje je fini žuti pesak, prelepo čisto more i borova šuma koja je okružuje. Na ovoj javnoj plaži postoji i igralište za decu. Plaža je prilagođena svim generacijama i nudi puno mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi poput jedrenja, ronjenja, surfovanja i skijanja na vodi. Plaže Beleka nagrađene su plavom zastavicom.
Plaža je dom i dve vrste kornjača koje se gnezde na njoj i čitava plaža je pod zaštitom kako bi se njihovo stanište očuvalo.
Restorani / Kafići / Noćni život
Belek je mesto u kome se puno vodi računa o negovanju turske tradicije, a to se pre svega vidi po ponudi restorana. Nikako ne biste smeli da propustite ukusnu tursku kuhinju, jako poznatu u svetu. Jedan od poznatijih restorana je Coco bar koji je najpoznatiji po jagnjećim ražnjićima. Najbolju ribu i jela sa roštilja možete probati u restoranu Adana Ockbkbasi. Još neki od restorana koje možete posetiti su restoran Basilica, restoran NEMO, odličan italijanski restoran La Rosseta, restoran Deniz i restoran Al Abir Live Lebanon.
Grad je poznat i po dobrom noćnom provodu. Najpoznatiji barovi su Sos disco, Dali Cafe i bar, the Breza bar i bar Galeon.
Shopping / Marketi
Belek je mali grad u kome nećete naći velike shopping centre. U centru grada je puno simpatičnih prodavnica suvenira, začina i ostalih turskih namirnica i rukotvorina. Subotom se otvara veliki bazar i tu možete kupiti svilu, pamuk, nakit, garderobu i predmete od kože, tepihe ali i turske specijalitete i začine.
Ostale aktivnosti
U provinciji Antalija nalazi se nacionalni park i kanjon Koprulu. Kanjon je dugačak 14 metara, a dubina u nekim delovima dostiže 400 metara. Predeo je jako lep, sa bogatom florom i faunom. Kanjon je i interesantan za zaljubljenike u vodene sportove, a poznat je i po prelepim vodopadima i pećinama Papazkajasi, Gejikbajiri, Kucukdipsiz, Bujukdipsiz i Pejnirdeligi.
Jedna od glavnih atrakcija u Beleku su golf tereni. On je i najveći i najvažniji golf centar u Turskoj koji svake godine privuče veliki broj ljubitelja ovog sporta, kako profesionalce tako i početnike.
Antalija je grad u Turskoj koji se nalazi u podnožju planine Taurus. Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda. Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe strane nje nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike… Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park.

Na oko 15 kilometara od Antalije nalazi se Side, malo primorsko letovalište. Mesto je poznato po jako bogatoj istoriji i prelepoj prirodi. Antički ostaci, prelepe plaže i moderni hoteli deo su turističke ponude ovog malog grada. Nalazi se između Antalije i Alanje, na poluostrvu dugom 1 kilometar i širokom 400 metara.
Reč Side znači Nar. Osnovali su ga Grci u 7. veku pre nove ere i u antičko doba bio je glavna luka Pamfilije i značajno mesto antičke Grčke i Rima. O bogatoj istoriji svedoče mnogobrojni spomenici po gradu. Kroz vekove je kroz Side prošlo mnogo naroda i kultura i neki od stanovnika ovog područja bili su Hetiti, Persijanci, Egipćani i Rimljani. U antičko doba ovde se trgovalo robovima.
Gradske zidine koje su nekada štitile grad od upada su dobro očuvane. U Sideu možete videti i helenističku glavnu kapiju, tačnije njene ostatke. Kapija je sagrađena u 2. veku. Iz ovog veka datiraju i Vizantijska bazilika, čiji su ostaci jedan od simbola mesta, i ostaci okruglog hrama Apolona i Atine. Ovaj hram je zaštitni znak Sidea. Još jedna od zanimljivih građevina je rimski amfiteatar. Posebno je zanimljiv jer je bio izgrađen na otvorenom za razliku od većine antičkih pozorišta. U to doba bio je jedan od većih i mogao je da primi 20.000 gledalaca, a u njemu su se održavale borbe gladijatora. Amfiteatar je u 5. veku pretvoren u crkvu sa dve kapele. U blizini njega nalazi se Nimfeum, prelepa fontana koja je takođe podignuta u 2. veku. Dugačka je 52 metara, ukrašena ornamentima i stubovima na tri nivoa. Prekoputa amfiteatra danas se nalazi muzej Side koji iako mali sadrži bogatu kolekciju skeletnih ostataka i sarkofaga.
U Sideu su očuvani i tragovi rimskog kupatila i tu je danas smešten Arheološki muzej. Zbirka muzeja sadrži tragove starih Grka i Rimljana i izložene su statue, sarkofazi i novac iz doba Vizantije. Među najvrednijim delima su statue boginje Nike, Tri gracije, Meduzine glave i Hermesa, ali i amfore i žrtveni oltar iz Apolonovog hrama.
Plaže Sidea prekrivene su zlatnožutim peskom i okružene su četinarima. Dve glavne plaže poznate su kao Istočna i Zapadna i nalaze se nedaleko od grada. Zapadna plaža je poznata po tome što nudi puno mogućnosti za sportove na vodi poput skijanja i parasejlinga, ali i za ronjenje. Voda na ovoj plaži je malo plića i odlična je za porodice sa malom decom. Peščana je i dosta popularna među turistima.
Istočna plaža je dosta mirnija od zapadne i za razliku od nje je na nekim delovima kamenita.
Restorani / Kafići / Noćni život
Posebnu čar Sideu daju njegovi mnogobrojni restorani, kafići i barovi koji se nalaze uz samu obalu. Osim po turskoj kuhinji poznati su i po jelima raznih svetskih kuhinja. Jela koja morate probati su dolme, iskender, adana kebab, salatu od leblebije, morske plodove, a od slatkiša baklavu, alvu, kadaife, urmašice i sutlijaš. Najpoznatiji restorani u Sideu su boemski restorani sa dugom tradicijom, Afrodita i Munlajt. Smešteni su u starom delu grada. Popularni restorani su i restoran Karma, restoran Gul, restoran bar Norden i restoran Serenade.
U starom delu grada nalaze se i barovi i diskoteke u kojima se možete lepo provesti do zore. Najpoznatije diskoteke su Lighthouse i Oxid.
Shopping / Marketi
Ponedeljkom i utorkom radi bazar u obližnjem mestu Manavgat. Ovo je i jedan od tri najveća bazara u Turskoj sa širokim asortimanom različite robe. U centru grada nalaze se brojne prodavnice sa garderobom od kože i tu možete naći jako dobre kopije svetskih brendova. Uveče se Side pretvara u pešačku zonu sa puno tezgi na kojima možete kupiti tradicionalne turske rukotvorine i suvenire.
Ostale aktivnosti
U blizini Sidea nalazi se prelepo mesto, vodopad Manavgat. Nalazi se na istoimenoj reci. U blizini njega se nalazi i jako dobar riblji restoran.
Side ima i vrhunske i velike golf terene. Zbog toga je postao i svetski poznat golf centar u kome sezona traje cele godine. Ovde se često i održavaju razna svetska, evropska i azijska takmičenja u ovom sportu.
Antalija se nalazi u blizini Sidea, udaljena je nekoliko kilometara. Osim prelepih plaža grad je poznat i po dobrom šopingu i dobrom noćnom provodu. Najpoznatije znamenitosti Antalije su njen stari grad, Hadrijanova kapija, Skraćeni minaret, džamija Javli i Arheološki muzej. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda. Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park.

Majorka turske obale ili Alanja nalazi se na jugoistoku mediteranske obale. Od Antalije je udaljena 135 kilometara istočno. Alanja je smeštena na malom poluostrvu koje izlazi na Sredozemno more i nalazi se ispod planinskog venca Taurus. U Alanji vlada sredozemna klima, a mesto je okruženo šumama crnog bora, kedra i drugog zimzelenog rastinja što stvara dosta prijatnu atmosferu u samom gradu.
Alanja je poznata po lepim dugačkim peščanim plažama, modernim hotelima, istorijskim spomenicima i bogatom i nezaboravnom noćnom životu. Njena obala dugačka je 26 kilometara.
Grad se nalazi između dve uvale. Duge plaže razdvojene su srednjovekovnom tvrđavom i bedemima koji se prostiru na 7 kilometara. Ova tvrđava, koja je simbol Alanje, podignuta je u 13. veku u vreme vladavine Turaka Seldžuka. Najlepši deo tvrđave je Crvena kula kojom se bedemi završavaju. Ime je dobila zbog toga što je njen vrh sagrađen od cigle. Danas je u njoj smešten etnografski muzej. Ova kula je završena 1226. godine i jedan je od najpoznatijih primera srednjovekovne vojne arhitekture.
Čitav zamak sagrađen je na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja i nalazi se na 250 metara stenovitog poluostrva. U 19. veku njegova namena je bila odbrana od spoljnih neprijatelja. Unutar nje nalazile su se brojne vile, između ostalih sačuvane su Sulejmanova džamija i karavan-stanica. Čitav zamak danas je muzej na otvorenom.
Uz samo kopno, u blizini zamka nalazi se pećina Damlatas koja je najpoznatija po stalaktitima i stalagmitima starim nekoliko hiljada godina. Po predanju vazduh ove pećine je lekovit.
Ic Kale je impresivna unutrašnja tvrđava, koja je odlično sačuvana. Unutar nje se nalaze ostaci vizantijske crkve, sa takođe jako dobro očuvanim freskama.
Ono po čemu je Alanja najpoznatija su prelepe plaže. Većina je nagrađena plavom zastavicom i mahom su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite.
U blizini centra grada nalazi se Keikubat plaža, nazvana po sultanu. Na zapadnoj strani nalazi se plaža Kleopatra, jedna od najboljih u Turskoj. Dugačka je 3,5 kilometra, sa finim peskom i prelepom vodom. Plaža je ime dobila po kraljici Egipta koja se kupala u podnožju litice u blizini plaže.
Plaža Incekum je još jedna plaža poznata po lepom sitnom pesku i prozirno čistoj vodi. Ova plaža idealna je za porodice sa malom decom jer je voda dosta plitka u odnosu na ostale plaže u blizini. Malo odvojena od grada je plaža Ulas. Nalazi se severno od istoimenog parka i plaža je dosta intimnija i popularno izletište. Dosta je popularna kod lokalnog stanovništva.
U blizini Alanje nalazi se i akva park. Nalazi se u blizini centra grada i sadrži veliki bazen i bazene sa različitim toboganima. U ponudi su i nezaobilazne aktivnosti poput ronjenja i u Alanji ima dosta škola ronjenja, sa instruktorima. Raffting je takođe dosta popularan.
Restorani / Kafići / Noćni život
U Alanji ima različitih restorana, za svačiji džep i ukus. U ulicama između delova grada Gazipasa i Hukumet caddesus nalaze se mnogobrojni fast food restorani. Od tradicionalnih jela, osim kebaba, morate probati lahmacun ili tursku verziju pice, manti ili jagnjeće knedlice i sulu yemek. Najpoznatiji restorani su Red Tower Brewery koji osim prelepog pogleda na luku nudi i odličan meni sa turskom kuhinjom, ribom, japanskom hranom i zanimljivim slatkišima. Restoran Mini Mutfak je restoran sa jako dugom tradicijom – od 1998. godine je jedan od najposećenijih restorana sa domaćom kuhinjom. U blizini Damlatasa nalazi se restoran Istanbul koji je orijentisan na azijsku i tursku kuhinju. U samom srcu Alanje nalazi se restoran Barcelona Tapas Bar&Brasseria. Restoran Orange je poznat po prelepom pogledu na obalu i zamak Alanja ali i internacionalnoj i turskoj kuhinji.
Alanja je grad koji je dosta živ i noću. Najpopularniji klubovi su Cubana bar, Casper bar, Robin Hood, Havana, James Dean… Većina barova i diskoteka nalazi se u blizini luke, a mesta su najrazličitija: od barova sa tradicionalnom turskom muzikom do diskoteka sa popularnim svetskim hitovima.
Shopping / Marketi
Najpopularniji turski suvenir su plave oči na narukvici ili privesku. Alanja je grad u kome je nakit jeftin, a cenkanje je obavezno kod svake kupovine. Pogotovo su turski prodavci naklonjeni srpskim turistima. Po čitavom gradu naći ćete radnje mešovite robe, od lokalnih proizvoda i suvenira, do radnji sa tepisima, garderobom od kože i nakitom. Najveći zatvoreni šoping centar je Alanyum koji je otvoren 2006. godine. U njemu se nalazi preko 50 radnji brendirane garderobe, supermarket, bioskop i odeljak za decu.
Ostale aktivnosti
Najpopularniji izlet je krstarenje oko Alanje koje obuhvata posetu brojnim pećinama i plažama. Neke od pećina koje se obilaze su Fosforlu, Asiklar Magarasi ili Pećina ljubavnika i pećina Korsanlar Magarasi za koju se veruje da je nekada davno bila tajno skrovište pirata.
Na oko 25 kilometara od Alanje nalazi se selo Mahmut Seydi koje je poznato po džamiji iz 13. veka i čuvenom dvospratnom kupatilu.
U blizini Alanje nalazi se mali grad Side koji je osnovan 600. godine pre nove ere. Poznat je po starom rimskom teatru i zamku Apolo. Ovaj rimski teatar izgrađen je na otvorenom što je dosta zanimljivo jer su se antička pozorišta obično gradila u brdima.
Grad Gazipaša koji je od Alanje udaljen 40 kilometara poznat je po brojnim vrtovima banana, pećinama i lepim plažama. Mesto je poznato i po jako ukusnim pomorandžama. U Gazipaši se nalazi i nekoliko zamkova: Selinus, Iotape, Adanda, Nephelis i Antioceta. Pećina Yalan Dunya je od ovog grada udaljena 2 kilometra. Nalazi se na visini od 1065 metara iznad nivoa mora. Poznata je po pećinskom nakitu i sadrži dosta pećinskih bisera, fosila i keramičkih fragmenata.

Antalija je grad u Turskoj koji se nalazi na mediteranskoj obali, u vilajetu Antalija. Nalazi se u podnožju planine Taurus pokrivene borovom šumom. Mesto ima mediteransku klimu i nazivaju ga Turskom rivijerom.
Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. U istoriji gradom su vladali Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Postoji legenda o tome da je Atal tražio od svojih podanika da mu nađu najlepše mesto na celom svetu da na tom mestu osnuje grad. To mesto je danas Antalija.
Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Stari deo je zanimljiv zbog uskih popločanih ulica, starih tradicionalnih kuća, džamija, hanova i hamama. Stari deo grada poznat je pod imenom Kaleiči. Najznačajnije građevine u njemu su luk Hadrijana i Sahat kula, obe datiraju iz helenističkog perioda.
Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe strane nje nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen.
U Antaliji se nalazi džamija Jivli. Sagrađena je 1230. godine i prvobitno je bila vizantijska crkva. Džamija se sastoji od šest kupola i ukrašena je plavim pločicama. U njoj je danas smešten Etnografski muzej sa velikom postavkom odeće, ćilima i nakita. U Antaliji se nalazi i Arheološki muzej, jedan od najvećih u Turskoj. Prostire se na 7000 kvadratnih metara i čini ga 13 sajamskih sala i jedna galerija. U muzeju je izloženo oko 5000 umetničkih dela koja svedoče o istoriji Mediterana i oblasti Pamfilija.
Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. Ovde možete iznajmiti suncobrane i ležaljke, a pored nje nalazi se i šetalište sa puno barova i kafića. U sklopu plaže nalazi se i vodeni park. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike…
Restorani / Kafići / Noćni život
Jedna od najboljih i najukusnijih svetskih kuhinja je turska. Njihova jela sadrže dosta začina i povrća, a u izobilju konzumiraju i ribu i morske plodove. Antalija je regija koja je poznata po kebabu, dolmi ili punjenom povrću, manti ili knedlama od mesa, cig kofte i imambayildi, jelu od paradajza i maslinovog ulja. Od slatkiša neprikosnovena je baklava. Najpoznatiji restorani u Antaliji su Marina, Ship Inn i Club 29. U ovim restoranima osim turske kuhinje možete probati i druge internacionalne specijalitete. Još neki od poznatih restorana su Deniz, Yedi Mehmet, Hasanada, Tekeli Konaklary, Alp Papa, Turquaz i Gizli Bahce.
Najpoznatiji klub u Antaliji je Allys. Inferno je klub sa jako dobrom muzikom. Najveći klub u Antaliji je Club 29, a ovo je i restoran preko dana. Jolly Joker Bar je klub sa rok muzikom.
Shopping / Marketi
Glavne ulice za šoping u Antaliji su Cumhuriyet, Gulluk, Ataturk i Isiklar. Popularni su i bazari i pijace na kojima je cenkanje najnormalnija pojava. Većina pijaca radi jednom nedeljno, kada na različitim trgovima trgovci postavljaju tezge sa svežim voćem i povrćem. Osim hrane, ovde možete kupiti i tekstil, suvenire, garderobu… Najveći šoping centri u Antaliji su Birsen Alisveris Merkezi, Ilkpa Alisveris Merkezi i rock Center.
Ostale aktivnosti
U blizini Antalije nalaze se jako lepi vodopadi: Dudun, Manavgat i Kursunlu. Dudun vodopadi su formirani od istoimene reke i udaljeni su nekih 10 kilometara od grada. Manavgat vodopadi, osim po prelepim slapovima, poznati su i po čaj vrtovima.
Kursunlu vodopadi su od Antalije udaljeni 19 kilometara i nalaze se u sred prelepe borove šume.
Na zapadnoj strani grada nalazi se brdo Tunek. Nalazi se na visini od 618 metara i sa njega se pruža prelep pogled na zaliv Antalije i okolne planine. Na brdu se nalazi i fin restoran Doner Gazino.
Možda najlepše mesto u Antaliji je Hidirlik kula. Pretpostavlja se da je sagrađena u helenističkom dobu, a u 2. veku pretvorena u kružni toranj. Služila je kao utvrđenje i visoka je 14 metara. Jedna je od najlepših znamenitosti i sa nje se pruža prelepi pogled na zaliv Antalija.

Marmaris je poznato letovalište u Turskoj. Ovo živopisno mesto nalazi se na jugozapadu Turske, na poluostrvu oko koga se spajaju Egejsko i Sredozemno more. Poznat je po lepim plažama i još lepšem moru oko koga se nalaze plantaže limuna i borova šuma. Osim toga, puno je luksuznih hotela i finih restorana, a Marmaris je i savršeno mesto za jedrenje i ronjenje. U Marmarisu vlada sredozemna klima sa toplim letima kada temperature dostižu 40 stepeni. Zbog njegovog položaja i borove šume koja se spušta čak do obale i tih 40 stepeni su izuzetno prijatni.
Pretpostavlja se da je Marmaris nastao u 6. veku pre nove ere kada je grad bio poznat pod imenom Fiskos. Prema svedočenju istoričara Herodota na ovom području, još od 3000. godine pre nove ere postojao je dvorac koji je više puta osvajan. Tokom helenističkog doba osvojio ga je Aleksandar Veliki koji ga je kasnije i obnovio. Godine 1522. dvorac zauzima osmanski sultan Sulejman Veličanstveni i tada mu je dvorac služio kao baza pre pohoda na Rodos. Danas je ovaj dvorac pretvoren u muzej, ima sedam galerija koje se koriste kao izložbeni prostor i prelepo dvorište. Dve dvorane u dvorcu su organizovane kao arheološki salon, jedna kao etnografski, a dve su galerije. U arheološkom delu nalaze se amfore i različiti predmeti iz helenističkog, rimskog i vizantijskog doba. U etnografskom salonu nalaze se tepisi, nameštaj i oružje iz otomanske istorije.
U blizini Marmarisa nalazi se spomenik Likijske grobnice u stenama. Pretpostavlja se da grobnice datiraju iz 4. i 2. veka pre nove ere i izrađene su u helenističkom stilu, visoko uklesane u stenama.
Između obližnjeg Fetija i Marmarisa nalazi se gradić Dalijan, smešten na obali istoimene reke. Ovo mesto je odlično za izlet. Nalazi se 4 kilometra južno od jezera Kojdžegiz. Iz Dalijana se organizuju i ture do Blatne banje i Vrela sultanije. Prema nekim istraživanjima ove banje su na drugom mestu u svetu po stepenu radioaktivnosti, odmah iza banja Indonezije. Ulaznica za kupanje košta 2 evra, a na raspolaganju su Vam bazeni sa vrućom vodom ili bazen sa blatom. U sklopu ovih banja nalazi se i kafeterija.
U blizini Dalijana, na nekih 12 kilometara, nalazi se plaža Iztuzu, dugačka 5,4 kilometara. Ova plaža je jedna od nekoliko na Sredozemlju na kojoj morske kornjače Caretta Caretta polažu svoja jaja. Zbog toga je nazivaju i Plažom kornjača. Ovde budite obazrivi jer su mesta na kojima se nalaze jaja obeležena i u njihovoj blizini nije dozvoljeno postavljanje suncobrana i peškira. Caretta Caretta su kornjače koje mogu da dostignu dužinu od 115 cm i težinu do 160 kilograma, a osim njih na području grada Dalijana žive još dve vrste kornjača i oko 150 vrsta ptica.
Marmaris važi za jednu od lepših destinacija u Turskoj, sa lepim uređenim plažama i mnoštvom kafića i barova duž njih. Na većini plaža možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a plaže su uglavnom mešavima peska i šljunka.
Gradska plaža se zove Folk i u pitanju je popularna peščana plaža sa dosta turista. Ulaz na ovu plažu je besplatan.
Plaža Long ili Uzunyali se nalazi odmah pored gradske i dugačka je nekih 10 kilometara. Nalazi se duž šetališta i u njenoj blizini možete obići suvenirnice ili posetiti neki restoran.
Plaža Ičmeler je od centra Marmarisa udaljena 8 kilometara. Ova plaža je peščana i može se pohvaliti kristalno čistom vodom. Mirnija je, savršena za odmaranje i beg od gradske gužve. Plaža je sređena i na njoj se možete okušati u skijanju na vodi i ronjenju.
Restorani / Kafići / Noćni život
Kao i većina turskih letovališta i Marmaris se može pohvaliti odličnim restoranima i kvalitetnim noćnim životom. Turska kuhinja je sama po sebi egzotična i ukusna, a osim tradicionalnih turskih specijaliteta u Marmarisu možete probati i italijansku, kinesku, indijsku i mnoge druge kuhinje. Restorani koje Vam predlažemo su Pineapple koji turiste gosti od 1991. godine, La Fortune koje prednjači kada je reč o specijalitetima iz mora i Amigos koji se nalazi u blizini Marmaris dvorca. Najbolji kebab možete pojesti u restoranu Jan de Wit, a indijske specijalitete možete probati u restoranu sa takođe jako dugom tradicijom, Taj Mahalu. Još jedan dobar restoran je Dede koji je sa radom počeo daleke 1973. godine.
Najbolji klubovi nalaze se u Bar ulici. Bilo da ste ljubitelji pop ili rock muzike, techno muzike ili živih svirki, ovde ćete se dobro provesti. Najbolje diskoteke su Backstreet, klub Areena, klub Greenhouse, Rock bar, X Coctail, Crazy Daisy… Dobar provod je i na plaži Long gde se nalazi puno restorana i barova sa tematskim večerima.
Shopping / Marketi
Najveći tržni centar u Marmarisu je Carsi Market koji se nalazi na trgu. Ovde možete pronaći skoro sve, od suvenira i garderobe do hrane. Većina prodavnica otvorena je do ponoći i nudi najfiniji nakit, predmete od keramike, tepihe, proizvode od kože, ali i hranu poput kafe, turskog ratluka i baklava, začina, čajeva. Kao i u ostalim turskim letovalištima i ovde je cenkanje obavezno.
Ostale aktivnosti
U blizini Marmarisa nalazi se lokalitet Kaunos. Grad je bio izgrađen na granici nekadašnjih antičkih država Likije i Karije i jezik i običaji njegovih stanovnika razlikovali su se od ostalih na ovom području. Danas ovde možete videti ostatke zidina i ulica, hram boginje Atine, baziliku, rimske terme i veliki amfiteatar. Svi ovi ostaci nekadašnjeg grada datiraju iz rimskog perioda.
Jedan od popularnijih izleta iz Marmarisa je do jezera Koycegiz golu iliti Kojdžegiz. Popularna je vožnja brodićem i kupanje i skakanje sa njega u zeleno jezero, koje nastanjuje jedna vrsta rečne kornjače.
U blizini Marmarisa nalaze se i ostaci nekadašnjeg antičkog grada Hierapolisa. Danas se ovde mogu videti ostaci kupatila, hramova i mnogi starogrčki i starorimski spomenici. Grad je 1988. godine stavljen na UNESCO listu svetske baštine.
Pamukale ili kako ga turci nazivaju Pamučna tvrđava su prirodni krečnjački bazeni. Hiljadama godina su se ovi bazeni formirali na izvoru termalnih voda. Mesto je poznato po stalaktitima, velikim kadama i izvorima na kojima se temperatura vode kreće od 35 stepeni do 100 stepeni.

Kušadasi je primorski grad u Turskoj i najpopularnije letovalište na Egejskom moru. Nalazi se 95 kilometara južno od Izmira i nazivaju ga još Ostrvo ptica. Kušadasi je pre nekih 20 godina bio malo ribarsko selo. Danas je vodeće turističko mesto u Turskoj, rame uz rame sa svetskim turističkim destinacijama. Mesto je poznato po prelepim plažama, nacionalnom parku koji se nalazi u blizini, istorijskim spomenicima ali i barovima, diskotekama i restoranima.
Grad su osnovali Mlečani u 16. veku i tada je bio opasan zidinama čije ostatke i danas možete videti. Kušadasi je izgrađen na mestu gde se nekad nalazio antički grad Neapolis. Do 15. veka su gradom upravljali trgovci iz Đenove i Venecije, a Turci ga osvajaju 1413. godine. Kroz istoriju je više puta menjao ime – prvo su ga nazivali Neapolis, zatim Novi Efes i Scala Nuova, a današnji naziv je kovanica reči ada i kus što znači Ostrvo ptica.
Osim uređenih plaža i prelepog mora kojim se može pohvaliti, Kušadasi je i odlična baza za upoznavanje antičkih gradova Efesa, Didima, Prijena i Mileta, koji se nalaze u njegovoj blizini. Na 25 kilometara od grada nalazi se i Nacionalni park. Stari deo grada predstavlja splet neobičnih, uzanih i kaldrmisanih ulica sa simpatičnim kućama u turskom stilu i puno malih restorana i barova.
Ostrvo Samos nalazi se prekoputa Kušadasija i put do ostrva traje neka dva sata trajektom. Ovo prelepo ostrvo pripada Grčkoj i poznato je po zelenim planinama, prelepim plažama i brojnim arheološkim nalazištima. Glavne atrakcije na ostrvu su Eupalinos tunel koji je sagrađen u 6. veku pre nove ere. U Arheološkom muzeju čuvaju se bogate zbirke predmeta koji su korišćeni na tom području. Veruje se da je na ovom ostrvu rođena boginja Hera i u tu čast podignut je njen hram koji je nekada imao 135 stubova od čega je danas sačuvan samo jedan. Po mišljenju mnogih najlepši deo ostrva je deo koji se naziva Potami vodopad, sa prelepom prirodom, mnoštvom jezera i vodopada.
Nacionalni park Mili nalazi se u gradu Guzelkamli i udaljen je od Kušadasija 25 kilometara. Park se prostire na površini od 28.000 hektara i idealno je mesto za šetnju, relaksaciju ili uživanje na prelepim plažama. Poznat je po bogatoj flori i fauni – naseljuju ga mnoge vrste životinja i ptica, a ovde rastu i neke retke vrste biljaka.
Pamukale, ili kako je Turci nazivaju Pamučna tvrđava, nalazi se na tri sata vožnje od Kušadasija. Ovo čudo prirode nastalo je usled velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire na 17 izvora. Nekada je ovo mesto služilo kao lečilište i spa centar na otvorenom, a legenda kaže da je i Kleopatra ovde dolazila na kupanje. Veliki broj turista svakodnevno dolazi ovde da se okupa u kadama sa mlečno-belom vodom ili da se namaže belim blatom. Nalaze se u blizini grada Denizlija.
Ono po čemu je Kušadasi najpoznatiji su prelepe plaže. Bilo da volite stenovite, peskovite ili šljunkovite, gužvu na plaži ili intimniju atmosferu, Kušadasi može odgovoriti i najzahtevnijem turisti. Većina plaža ima barove i restorane na samoj plaži ili u blizini, i svuda možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. Najpoznatija plaža je Ladies. Ime datira još od davnina kada su na ovoj plaži dolazile samo žene. Nalazi se u blizini centra Kušadasija i dugačka je 1 kilometar. Na ovoj prelepoj peščanoj plaži nalazi se veliki broj barova i restorana, a najpoznatija je po prelepom zalasku sunca.
U centru Kušadasija nalazi se plaža opremljena ležaljkama i suncobranima. U pitanju je Downtown plaža, dosta popularna zbog blizine bulevara na kome se nalazi puno suvenirnica i prodavnica.
Plaža Long nalazi se na oko 6 kilometara od grada i dugačka je 20 kilometara. Na njoj se nalazi i veliki akvapark, a plaža je idealna i za ljubitelje vodenih sportova.
Green Beach nalazi se na 5 minuta vožnje od centra Kušadasija, u blizini Ladies Beach. Plaža je peščana i dosta mirna, sa suncobranima i ležaljkama koje se iznajmljuju. Postoji i mali peskovit deo na kome možete postaviti svoj suncobran.
Restorani / Kafići / Noćni život
Kušadasi je grad sa puno restorana i barova. Pored tradicionalne turske kuhinje u Kušadasiju možete probati i specijalitete svetskih kuhinja, a na menijima gotovo svih restorana neizbežna je riba. Neki od najboljih restorana su Ali Baba koji je poznat po morskim specijalitetima i restoran Hann koji na meniju ima italijansku hranu, a poznat je po lepom enterijeru i delima svetskih slikara i vajara. Restoran Keyif nalazi se na prelepoj plaži i osim ukusne hrane ovde možete uživati i u turskoj muzici. Još neki od restorana su restoran Yucca, restoran Mezgit, Casablanca, restoran Erzincan i restoran Avlu.
Kušadasi važi za grad sa najboljim provodom u Turskoj. Najpoznatiji barovi na plaži su Miracle i Jade. Stari deo grada poznatiji kao Kaleici poznat je kao epicentar noćnog života. Najposećenija je Bar ulica i u njoj se nalaze skoro svi klubovi, a ulaz u bilo koji od njih je besplatan. Popularni su i klubovi Mascaras i Bar 19.
Ostale aktivnosti
U blizini Kušadasija nalazi se Efes. Efes je antički grad koji se nalazi u današnjoj Turskoj i u njemu se nalazilo jedno od Sedam svetskih čuda – hram posvećen boginji Artemidi. Prema legendi osnovale su ga Amazonke, žene ratnice, a smatra se da ime potiče od reči apas što znači Grad Majke Boginje. Nekada je Efes imao 200.000 stanovnika, a grad je bio naseljen od kraja bronzanog dana i smatra se da su prvi stanovnici bili Karijani Leležani. Efes je bio jedan od najbogatijih gradova u mediteranskom svetu. Hram iz Efesa podignut je 550. godine pre nove ere, a danas je od njega ostao samo temelj, odnosno ostaci temelja. Za Efes se zna i da je bilo omiljeno odmaralište Aleksandra Makedonskog prilikom svakog njegovog pohoda, a grad je i rodno mesto Heraklita, osnivača savremene filozofske misli. Osim ostataka hrama ovde možete videti i amfiteatar, Celzijusovu biblioteku, ali i baziliku Svetog Jovana, Hadrijanov hram i ulicu Kariatida.
Akvapark Adaland nalazi se u Kušadasiju i jedan je od najvećih i najpoznatijih u Turskoj, ali i jedan od 10 najboljih u svetu. Poznat je po toboganima i brojnim aktivnostima na vodi i zbog toga svake sezone privuče veliki broj mladih i odraslih. U njegovoj blizini nalazi se i Delfinarijum. Tu možete zaplivati sa ovim divnim stvorenjima ili uživati u njihovim predstavama.U blizni Kušadasija nalazi se i Milet, drevni grad koji je nekada bio filozofski centar i rodno mesto Talesa, Anaksimandra i Anaksimanesa. Po Novom zavetu apostol Pavle se ovde sreo sa starešinama efeske crkve neposredno pre nego je zarobljen i odveden u Rim.

Bodrum je najekskluzivnije letovalište u Turskoj. Nalazi se na istoimenom poluostrvu, na mestu gde se Egejsko i Sredozemno more spajaju. Osim što je najekskluzivnije, Bodrum je i jedno od najpopularnijih turističkih destinacija zbog živopisnog mora, prelepih plaža i dobrog noćnog života.
Nekada je Bodrum bio poznat pod imenom Halikarnas i na ruševinama antičkog Halikarnasa nastao je Bodrum, u 11. veku pre nove ere kada su Grci kolonizovali ovo područje. Ovde je i rođen Herodot, cenjeni grčki istoričar.
U centru Bodruma nalazi se mauzolej u Halikarnasu, jedno od Sedam svetskih čuda. Veruje se da je ova grobnica sagrađena 350. godine pre nove ere i ovo je bio nadgrobni spomenik karijskog kralja Mauzola, visoka 45 metara. Krov mauzoleja i kolonade su u 16. veku oštećeni zemljotresom. Početkom 15. veka izgrađen je veliki krstaški zamak od istog materijala koji je korišćen za izgradnju mauzoleja. Taj krstaški zamak, koji se i danas može videti u Bodrumu, sagradili su Vitezovi Svetog Jovana. Od mauzoleja je danas ostao temelj, a sačuvane su i neke skulpture.
Petronium ili dvorac Svetog Petra sagrađen je u periodu između 1402. godine i 1437. godine. Nalazi se u luci, u poznatom delu Bodruma, a izgradili su ga vitezovi Hospitalci. Dvorac je danas pretvoren u muzej i u njemu je smešten Podvodni arheološki muzej. Poznat je i po prelepo uređenoj bašti iz koje se pruža još lepši pogled.
U Podvodnom arheološkom muzeju, koji je smešten u dvorcu Svetog Petra, nalaze se otkrića drevnih brodoloma na Egejskom moru. Muzej poseduje veliku zbirku amfora, drevnog stakla, gline i olupine brodova, i većina eksponata je pronađeno nakon 1960. godine.
Stara gradska kapija Mindos je sagrađena u vreme vladavine kralja Mausolusa. U njenoj blizini nalaze se Vetrenjače napravljene od kamena. Na brdu u blizini Bodruma i Gumbeta nalazi se sedam vetrenjača koje su u fazi obnove. U periodu vladavine Mausolusa izgrađen je i amfiteatar koji je nekada mogao da primi do 13.000 posetilaca, a njegove ostatke danas možete videti u Bodrumu.
Bodrum se može pohvaliti prelepim morem i još lepšim plažama. Plaža Bitez je od grada udaljena 7 kilometara. Ova peščana plaža je jedna od najposećenijih, a posebno je pogodna za porodice sa malom decom zbog plitke vode. Plažom često duvaju vetrovi pa je popularna i za jedrenje.
Malo dalje nalazi se plaža sa prelepim peskom, Bagla. Poznata je i pod imenom Kamilja plaža jer na njoj možete jahati kamile. Malo je udaljenija i izolovanija, ali svakako jedna od najčistijih u Bodrumu.
Pored Bodruma nalazi se i Gumbet plaža, opremljena suncobranima i ležaljkama i sa puno kafića i restorana. Popularne plaže u blizini Bodruma su i Turgutreis i Ortakent.
Restorani / Kafići / Noćni život
Neki od najboljih restorana u Bodrumu su Secret Garden, sa mediteranskom hranom, Kocadon, koji važi za elitniji restoran i služi tradicionalnu tursku hranu, a atmosferu dodatno prijatnim čine zvuci džeza, i restoran La Jolla. Još neki od popularnih restorana su Tokyo Garden, Memedof, španski restoran La Pesion, restoran La Tapa i tradicionalno uređen restoran Arka.
Catanaran je noćni klub koji se nalazi u blizini dvorca Svetog Petra. Sastoji se od pet barova i staklenog podijuma, po kome je i prepoznatljiv. Jedan od popularnijih je Halikarnas u kome često gostuju poznati svetski DJ-evi. Klub Hadigari je najstariji bar u Bodrumu i nalazi se u blizini mora. Ovde se često održavaju koncerti i plesne predstave. The Marina Yacht klub je poznat po dva restorana i četiri bara koji zapravo čine ovaj kompleks. Osim spektakularnog pogleda na marinu Bodrum i dvorac, ovde možete uživati u zvucima jazz-a u Jazz baru, koktelima u La Vela baru ili najboljim žurkama na otvorenom u Roof baru.
Shopping / Marketi
Turska je poznata i po šopingu, a Bodrum je grad prepoznatljiv po najboljem šopingu u Turskoj. Normalno, i ovde se treba cenkati oko cene robe. Glavno mesto za šoping u Bodrumu je šoping centar Oasis gde na raspolaganju imate 200 radnji različite robe. Osim prodavnica svetskih brendova u ovom tržnom centru nalazi se i bioskop, barovi i restorani i igrališta za decu. Pored njega postoje i mnoge pijace u Bodrumu gde možete pazariti mešovitu robu: Turkbuku market, Bodrum bazar tkanina, Gumusuk, Jalikavak i Turgut Reis.
Ostale aktivnosti
Na oko dva sata vožnje od Bodruma nalazi se Efes. Efes je antički grad koji se nalazi u Turskoj i u njemu se nalazilo jedno od Sedam svetskih čuda – hram posvećen boginji Artemidi. Prema legendi osnovale su ga Amazonke, žene ratnice, a smatra se da ime potiče od reči apas što znači Grad Majke Boginje. Nekada je Efes imao 200.000 stanovnika, a grad je bio naseljen od kraja bronzanog dana i smatra se da su prvi stanovnici bili Karijani Leležani.
Okolina Bodruma poznata je po zanimljivim turskim selima. Na ovim mestima se možete upoznati sa turskom kulturom i načinom života, a jedno interesantno mesto je Gumusluk. Nalazi se na ostacima drevnog grada Mindosa. Ovo primorsko mesto je domaćin Međunarodnog festivala klasične muzike.

HELIOS TRAVEL-POSREDNIK PUTOVANJA
Cene su informativnog karaktera. Za sve detaljnje informacije, kontaktirajte nas putem helios@heliostravel.rs ili telefonskim pozivom na +381 11 2759 373.